Suomi
Gamereactor
laitearviot

Sony Dualsense Edge ei ole niin mahtava kuin pitäisi

Hintaa on 250 euroa, mikä on paljon peliohjaimesta. Itse asiassa Edge on kalliimpi kuin Xboxin Elite-ohjain. Näin ollen Edgen pitäisi olla kertakaikkisen mahtava kaikilla osa-alueilla, ja juuri sitä se ei ole.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sony ei ole koskaan tehnyt niin sanottua Pro-ohjainta. Strategiana on ollut jättää moinen asiasta kiinnostuneiden ulkopuolisten laitevalmistajien huoleksi. Näin ollen vuosien varrella onkin saatu hyviä ohjaimia niin Razerilta kuin Scufilta. Nyt kuitenkin Sony on päättänyt seurata Microsoftin Elite-ohjaimen jalanjälkiä, ja maailmalle on annettu Dualsense Edge.

Hintaa on 250 euroa, mikä on paljon peliohjaimesta. Itse asiassa Edge on kalliimpi kuin Xboxin Elite-ohjain. Näin ollen Edgen pitäisi olla kertakaikkisen mahtava kaikilla osa-alueilla, ja juuri sitä se ei ole.

Hyvääkin silti on. Mukana tulee vankka ja hyvin tehty kotelo tykötarpeiden kera samalla tavalla kuin Elite-ohjaimessakin. Sisällä on tilaa ylimääräisille siipiohjaimille, erilaisia hattuja analogitateille ja pitkä ja paksu USB-C-johto. Lataustelakka puuttuu, joka Microsoftin Elite-ohjaimen mukaan on pakattu. Edgea voi kuitenkin ladata ilman tarvetta ottaa ohjain pois kotelostaan, kuten Elite-ohjaimessakin.

Tämä on mainos:
Dualsense Edge

Ohjaimen pohjana on jo olemassa oleva Dualsense, ja se on hyvä asia. Ohjain sopii hyvin käteen ja tuntuu vankalta olematta liian raskas. Tuettuna on toki haptinen värinä, eikä pulaa ole napeista tai niiden hyvästä tuntumasta. Mutta toisaalta saman kokemuksen ja tuntuman saa hankkimalla perinteisen Dualsense-ohjaimen noin 70 eurolla.

Mukana on paljon klassisia Pro-ominaisuuksia. Kaksi siipiohjainta saa laitetuksi ohjaimen taakse (siis ei neljää kuten Elite-ohjaimessa), ja nämä takalärpäkkeet ovat metallia. Liipaisimia voi muokata aina nopeasta klikkauksesta vaiheittaiseen painamiseen saakka. Ja toki kummankin analogitatin alla on tutusti omat nappinsa.

Vaikuttavinta on käytettävä ohjelmisto. Kun ohjaimen käytön aloittaa, aukeaa hyvin tehty Playstation 5:n käyttöliittymä, joka opettaa eri toiminnot päästäen pelaajan tuunaamaan eri käyttäjäprofiileita, joiden välillä voi vaihtaa lennossa. Mukana on jopa erillinen käyttöliittymä itse konsolissa Cards-järjestelmän alla. Toisin sanoen tieto välittyy helposti, ja asetuksien rukkaaminen on sujuvaa. Dualsense Edge on rakennettu elimellisesti osaksi muuta Playstation 5:n käyttöliittymää, ettei sitten ole tarvetta säätää esimerkiksi älypuhelinsovelluksen kanssa. Kaikki hoituu konsolin ääressä ollessa.

Tämä on mainos:

Edge on niin paljon kalliimpi kuin perusohjain, että kaikkien osa-alueiden tulisi olla viimeisen päälle kunnossa. Puuttuva lataustelakka on vielä ymmärrettävissä, mutta vain kaksi siipiohjainta ohjaimen takana? Analogitattien vaihtohatut napsahtavat paikoilleen muovisilla napsuilla magneetin sijasta. Tämä tekee vaihtamisesta stressaavan, kun hatun vaihtaminen hiljakseen kuluttaa muovipintaa.

Dualsense Edge

Entä akunkesto sitten? Fyysinen akku on vain 1050 mAh verrattuna tavallisen Dualsensen 1560 mAh akkuun. Edgen akku onkin kestoltaan noin 4,5 tuntia haptisen värinän kanssa. Lukema on noin 20-30% vähemmän kuin tavallisella Dualsensella. Peliaika riippuu tietenkin pelistä ja pelaajan tavasta pelata. Joka tapauksessa on selvää, että akunkesto on lyhyempi kuin tavallisessa Dualsensessa.

Mukana on onneksi myös jotain uutta. Edge mahdollistaa koko analogitatin vaihtamisen uuteen. Jos siis tatti alkaa luistaa eli "driftata" tai kuluu muuten loppuun, voi tilalle vaihtaa uuden ilman tarvetta ostaa kokonaan uutta ohjainta. Lisäksi mukana on johdon paikoilleen asettava vedonesto, joten johtoa ei voi vetää vahingossa irti. Nyt on siis enää pidettävä huoli, ettei koko ohjain lähde käsistä tilanteen tullessa.

250 euron hinnalla Dualsense Edgessa ei pitäisi olla lyhyempää akunkestoa, ja mukana pitäisi tulla erillinen lataustelakka. Kaiken pitäisi olla tällä hinnalla paikoillaan. Kuitenkin on sanottava, että tässä todellakin on se Pro-ohjain, jos sellaista on etsinyt.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä