Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Smile

Smile hyytää aluksi, mutta menettää tehoaan loppua kohti

Kevin Baconin tytär todeksi muuttuvan skitsofrenian riivaamana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mielenterveysongelmat ovat teema, josta on tehty ajan saatossa paljonkin kauhuelokuvia. Tavallisesti kuvio menee niin, että se skitsofreeninen aistiharha onkin oikeasti totta, mutta että vain uhri itse sen tietää. Tähän hyväksi havaittuun asetelmaan tarttuu myös Smile, ja tekee sen varsin hyvin. Kevin Baconin tytär Sosie Bacon esittää onnistuneesti alati syvemmälle vajoavaa terapeuttia, jonka ympäriltä tukiverkko katoaa kauhistuttavan nopeasti.

Smile on epätavallisen hyytävää katsottavaa varsinkin ensimmäisen puolikkaansa osalta. Tämä johtuu ehkä ennen kaikkea siitä, ettei niin katsoja kuin pääosassa nähtävä Rose Cotterkaan (Bacon) tiedä, mitä on tapahtumassa. Elokuvan edetessä katsojan ymmärrys tapahtumista lisääntyy, ja toki ohjaajan elokuvalliset tehokeinot tulevat hiljakseen tutuiksi. Seurauksena on väistämättä hyytävyyden väheneminen, ja tilalle astuu loppuratkaisun veikkailu. Harmillisesti loppuratkaisu ei sitten kuitenkaan onnistu yllättämään, vaikka siihen suuntaan vihjataankin.

Smile on lopulta varsin yksinkertainen pienen budjetin elokuva, joka ei ole kärsinyt millään tavalla rajoitteistaan. Se saa katsojansakin pohtimaan mielenterveyteen liittyviä asioita. Kuten jo mainitsin, on pelottavinta huomio siitä, miten nopeasti sosiaalinen tukiverkko katoaa ympäriltä, kun muut ihmiset kokevat pääosassa nähtävän terapeutin mielenterveyden järkkyneen.

Blu-ray-julkaisun mukana on pieni kattaus lisämateriaaleja, kuten puolen tunnin mittainen katsaus elokuvan tekemiseen. Katsominen on suositeltavaa, koska se tuo lisävaloa juuri niihin kysymyksiin, joita leffaa katsoessa tulee mieleen. Mukana on sitä perinteistä rinkikehua, mutta onneksi varsin vähän. Erikoisista äänitehosteista on mukana lyhyt pätkä, jossa vain näytetään erilaisia esineitä päästelemässä kummallisia ääniä. Moinen on harmillinen hukattu tilaisuus, sillä eiköhän sen äänisuunnittelijan olisi voinut päästää ihan puhumaankin omasta työstään. Itse elokuva Smile pohjautuu ohjaajansa lyhytelokuvaan Laura Hasn't Sept, joka on onneksi mukana lisämateriaalien joukossa.

Smile on kauhuelokuva, jonka katsoo mielellään kerran, mutta sen käsitellyn teeman ansiosta toinen katsomiskerta saattaa jäädä tekemättä.

Tämä on mainos:
HQ
Smile
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä