Suomi
Gamereactor
laitearviot

Netgear Nighthawk RAXE500

Hyvä, mutta kallis.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Netgear Nighthawk RAXE500

Jos alla oleva askarruttaa, tutustu seuraavaan Gamereactorin artikkeliin: Mikä on reititin?

Juuri kun vuonna 2019 julkaistu WiFi 6 on käynyt tutummaksi, saatiin 2021 aikana WiFi 6E, jonka myötä tiedonsiirtoon saatiin käyttöön kokonaan uusi 6 GHz taajuuskaista. Euroopassa tämä tarkoittaa kolmea uutta 160 MHz kaistasegmenttiä ja Atlantin toisella puolella seitsemää. Kyseessä on kirjoitushetkellä täysin ruuhkaton tiedonsiirtoväylä, sillä vain harvat laitteet tukevat syksyllä 2022 koko WiFi 6E:tä.

Ostetulla vokaalilla ei ole saatu teoreettisia nopeuksia suuremmaksi WiFi 6:sta, mutta latensseja luvataan aikaisempaa pienemmiksi. MU-MIMO eli Multi-user, Multiple-Input, Multiple-Output -päätelaitteiden kanssa taajuuskaistoja voidaan käyttää yhtäaikaiseen tiedonsiirtoon, jolloin teoreettiseksi lukemaksi saadaan 10,8 Gbit/s. Todellisuudessa teoreettisiin maksimeihin ei päästä lähimainkaan normaalissa arkikäytössä WiFiä käyttämällä, mutta realistisempi 10 % lukemakin riittää jo nopeampaan bitin liikkumiseen kuin 1 Gbit/s LAN-verkossa. Tällaisia lukuja pääsee kuitenkin mittaamaan vain lähellä reititintä ja mitä enemmän reitittimen eteen tulee esteitä, massaa ja etäisyyttä, sitä hitaammaksi verkko käy.

Tämä on mainos:

Nighthawk eli Yöhaukka on musta ja etäisesti lintua muistuttava reititin, jonka mukana toimitetaan ulkoinen virtalähde. Moinen luo aina lisähaastetta siistiin kaapelointiin. Takapaneelin fyysiset liitännät ovat 1x RJ45 2,5 Gbit WAN/LAN, 5x RJ45 1 Gbit LAN ja 2x USB 3.0. Pienenä luksuslisänä tarjolla on myös pieni mekaaninen vipukytkin, jonka avulla LEDit saa virtalediä lukuun ottamatta sammutettua täysin.

Käyttöönoton kanssa ilmaantui haasteita, sillä käyttöohjeessa mainittua QR-koodia ei reitittimessä ollut eikä hallintaan suositellulla Netgear Nighthawk -mobiilisovelluksella saanut reititintä näkymään ennen erikseen tehtävää asetuksien muokkaamista. Sovellus vaatii myös Netgear-tilin käyttämisen, joka tuntuu lähinnä käyttäjätietojen kalastelulta. Onneksi perinteisempi selainpohjainen asetuskokonaisuus onnistui ilman ongelmia ja erityisesti ilman Netgear-tiliä.

Netgear Nighthawk RAXE500Netgear Nighthawk RAXE500Netgear Nighthawk RAXE500

Selaimen kautta käyttöönoton voi tehdä muutaman klikkauksen automaation avulla tai asetuksien laittamisen voi suorittaa itse. Ikävästi ensimmäisiä asioita, joita reititin mainostaa käyttöönoton yhteydessä, on sisäänrakennetun kuukausimaksullisen Armor-sovelluksen tarjoaminen. Ominaisuuksista mainitsemisen arvoisia ovat QoS, joka on tuotu julkaisun jälkeen firmware-päivityksenä mukaan, OpenVPN ja 802.3ad-protokollaa tukeva linkkiaggregaatio, minkä avulla saa yhdistettyä kaksi 1 Gbit -porttia yhdeksi 2 Gbit -väyläksi. Ratkaisu on parempi kuin ei mitään, mutta esimerkiksi Asuksella on jo saman hintaluokan reititin, jossa on kaksi erillistä 10 Gbit/s RJ45-porttia.

Tämä on mainos:

Reitittimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kiistatta vakaus ja toimintavarmuus. Markkinoilla olevat WiFi 6E -reitittimet ovat täysin taaksepäin yhteensopivia eli ne tukevat automaattisesti WiFi 6:sta, WiFi 5:sta ja sitä perinteistä 2,4 GHz WiFiä eli WiFi 4:sta. Kuukauden testijakson aikana reititin ei temppuillut kertaakaan alun käyttöönottohankaluuksien jälkeen. Vertailuna langattoman verkon kuuluvuus on selvästi parempi kuin tähän syksyyn saakka palvellut, vuonna 2018 testattu Asus RT-AC88U. Samat päätelaitteet näyttävät verkon voimakkuuden vahvempana ja pätkiväksi ongelmatapaukseksi muodostunut läppäri suostui toimimaan Netgeariin siirtymisen jälkeen ilman pätkimisiä.

Nyrkkisääntönä WiFi:llä ei kannata korvata fyysisiä kaapelointeja kiinteiden laitteiden välillä, sillä luonnostaan suojatun kaapelin toimintavarmuus on ilmateitä luotettavampaa. Toisaalta monien huipputelevisioidenkin verkkokortti on edelleenkin nopeudeltaan vain 100 Mb/s, joka toki riittää esimerkiksi videopalveluiden 4K/HDR/Atmos -suoratoistamiseen. WiFi-yhteyden kautta nopeuden saa nostettua helposti moninkertaiseksi, mutta mihin ylimääräistä kaistaa toistaiseksi tarvitsee TV:n kanssa?

Kysymyksiä herättää myös Yöhaukan lähes 600 euron hinta. Tähän hintaan kuvittelisi saavansa jo enemmän fyysisiä liitäntöjä tai ainakin useamman 2, 5 Gbit tai nopeamman RJ45-portin. WiFi 6E:tä tukevat reitittimet eivät ole arkipäivää vielä 2022, mutta toisaalta eivät ole vielä sitä tukevat päätelaitteetkaan. Jos budjetti riittää, ja tarjotut fyysiset portit ovat riittäviä, RAXE500:n kanssa saa vuosikausiksi uusinta WiFi 6E:tä tukevan nopean langattoman reitittimen, joka on vakaa, helppo ja nopea hallita.

Netgear Nighthawk RAXE500
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
WiFi-verkon hyvä kuuluvuus ja nopeus, WiFi 6E-tuki, vakaa, ripeä ja selkeä asetuksien asettaminen, 2,5 Gbit WAN/LAN-portti, 802.3ad-linkkiaggregaatio, fyysinen LED-valojen virtakytkin
-
Fyysinen porttitarjonta hintaan nähden, käyttöönotto ei toiminut ohjeiden mukaisesti, mobiilisovellus vaatii Netgear-tilin, reititin tarjoaa kuukausimaksullista Armor-palvelua, ulkoinen virtalähde
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä