Suomi
Gamereactor
artikkelit

Stephen King: Kuvun alla (kirja)

Tutkielma ihmisyhteisön käyttäytymisestä erikoisessa kriisitilanteessa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Stephen Kingin vuonna 2009 julkaistu pitkästi yli 1000-sivuinen eepos Under the Dome saatiin suomeksi 2011 nimellä Kuvun alla. Kirjasta on sovitettu myös TV-sarja, mutta siihen en ole perehtynyt. Kyseessä on tutkielma siitä, miten ihmisyhteisö käyttäytyy kriisitilanteessa. Kirjailijalle tyypillisesti asiat menevät tietenkin pieleen, ja vieläpä erittäin nopeasti.

Yhdysvaltojen itärannikolla Mainen osavaltiossa sijaitsee tavallinen pikkukaupunki Chester's Mill. Eräänä kauniina päivänä kaupungin ylle laskeutuu läpinäkyvä ja tuhoutumaton kupu, joka eristää pitäjän kokonaan ulkomaailmasta. Kukaan ei pääse sisään, eikä kukaan pääse ulos. Ihmiset suhtautuvat uuteen tilanteeseen eri tavoin, ja pian jo kauan pinnan alla kuplineet keskinäiset ristiriidat pulpahtavat pintaan.

Joukosta erottuu muutamia päähenkilöitä, mutta suurimmaksi osaksi illan tähtenä on koko kaupunki asukkaineen. Hyvänä kundina kuviossa heiluu Irakin sodan veteraani Dale Barbara, mutta myös hänellä on se oma pimeä puolensa. Autokauppias ja pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu "Big Jim" Rennie on pahis, joka erottuu sellaiseksi hyvin varhaisessa vaiheessa. Kriisin edetessä hän muuttuu yhä itsekkäämmäksi ja vallanhaluisemmaksi kuin Idi Amin tai Adolf Hitler konsanaan. Kirjailijan tarkoituksena on varmaankin ollut havainnollistaa, että tietyillä luonteenpiirteillä ihmisestä tulee tyranni, vaikka aluksi sellainen ei olisikaan ollut tarkoitus.

Kingille ominaiseen tyyliin tarinaa on helppo seurata suuresta henkilöhahmojen lukumäärästä huolimatta, ja se niin sanottu pakka pysyy pääsääntöisesti kasassa leviämättä liiaksi sivuraiteille. Mukana on myös sellaisia pieniä minitarinoita, joita ilmankin kokonaisuus olisi pärjännyt aivan hyvin. Aluksi saattaa olla hankalaa pysytellä jopa 3-4 yhtäaikaisen tarinalinjan mukana, mutta ei syytä huoleen. Sivuja on niin paljon, että loppua kohti niin henkilöhahmot kuin paikatkin tulevat kyllä riittävän tutuiksi. Ja muistin tueksi kirjan alussa on luettelo niin tärkeimmistä henkilöhahmoista kuin Chester's Millin kartastakin.

Tämä on mainos:

Kuvun alla on kokonaisuutena selvästi paremmin kirjoitettu ja rytmitetty kuin Tukikohta (The Stand), joka sekin käsittelee ihmisten käyttäytymistä kriisitilanteessa. Kuitenkaan Kuvun alla ei ole yhtä jännittävä ja eheä kokonaisuus kuin Se (IT), vaikka mittaa on molemmilla saman verran. Se (IT) tavoittaa selvästi paremmin tunteet ja draaman, kun taas Kuvun alla tuntuu enemmän kuvailevalta raportilta. Tällainen itsensä tuhoavasta yhteisöstä kertovan tarinoinnin klassikko on tietysti William Goldingin Kärpästen herra, josta uskon Kingin innoittuneen omassa työssään.

Kuvun alla on pokkarinakin kunnon tiiliskivi, mutta se pysyy silti hyvin käsissä. Kovakantisena kirja olisi saattanut olla jo niin painava, että käsissä piteleminen olisi aiheuttanut kipua ranteissa. Käännöksen on tehnyt jonkinlaiseksi Kingin "hovikääntäjäksi" jo kauan sitten vakiintunut Ilkka Rekiaro, ja jälki on tutusti erittäin hyvää. Kourallinen lyöntivirheitä on jäänyt mukaan, mutta näin mittavassa teoksessa sen voinee antaa anteeksi.

Tarina olisi varmasti toiminut hieman lyhyempänäkin aivan hyvin, eikä kaikkien sivuhenkilöiden edesottamuksiin olisi tarvinnut paneutua kingimäisellä perusteellisuudella. Kuvun alla on silti ansioitunut suoritus. Se pysäyttää lukijan ajattelemaan, miten itse käyttäytyisi vastaavassa tilanteessa, ja miksi. Sitä kaikkein parasta Kingiä ei ole luvassa, mutta Uinu, uinu, lemmikkini ja Se (IT) ohella sitä kärkikastia kuitenkin.

King, Stephen, Kuvun alla, s. 1115, Tammi 2011

Tämä on mainos:
Stephen King: Kuvun alla (kirja)

Gamereactorin arviot Stephen Kingin kirjoista pääsee lukemaan seuraavasti:
1. Uinu, uinu, lemmikkini
2. Musta torni
3. Tukikohta
4. Se
5. Laitos
6. Hohto
7. Tohtori Uni
8. Keveys
9. Ruususen uni
10. Buick 8
11. Kolkuttajat
12. Doloreksen tunnustus
13. Kuvun alla



Ladataan seuraavaa sisältöä